Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου με πίνακες



 του Μάνου Φραγκιουδάκη
Στο άρθρο 7 με τίτλο «Πεδίο εφαρμογής» συνδέονται όλοι οι μισθοί του δημοσίου με τους μισθούς του προσωπικού που διορίζει μια κυβέρνηση (μετακλητοί, ειδικοί συνεργάτες κλπ). Οι μισθοί των τελευταίων, όμως, σε επόμενα άρθρα δεν κατατάσσονται με βάση την προϋπηρεσία, αλλά μπαίνουν κατευθείαν σε μισθολογικά κλιμάκια που ένας δημόσιος υπάλληλος χρειάζεται αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας για πιάσει.

Οι μισθοί και οι βαθμοί που είχαν καθηλωθεί από το 2011, αποσυνδέονται στο Άρθρο 8 με τίτλο «Αποσύνδεση μισθού-βαθμού» , όμως στο άρθρο 26 αναφέρεται πως ξεπαγώνει τώρα το μισθολόγιο αλλά ξαναπαγώνει μέχρι την 1/1/2018.
Το άρθρο 9 με τίτλο «Μισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων» πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα του νέου ασφαλιστικού. Με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στην Βουλή την Τρίτη, καθορίζονται 19 μισθολογικά κλιμάκια για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.). Για να ανέβει μισθολογικό κλιμάκιο ένας υπάλληλος χρειάζεται 2 χρόνια, συνεπώς για να φτάσει κάποιος στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο χρειάζεται 38 χρόνια –άρα αντιστοιχεί στα 40 χρόνια υπηρεσίας που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό. Ο κατώτερος μισθός που προέβλεπε το προηγούμενο μισθολόγιο παραμένει ίδιος, αλλάζουν όμως τα μισθολογικά κλιμάκια δίνοντας μικρές αυξήσεις σε όσους είναι σε χαμηλά κλιμάκια αλλά ταυτόχρονα μεγαλύτερες μειώσεις σε όσους είναι στα υψηλότερα κλιμάκια. Πρακτικά επιχειρείται μείωση της ψαλίδας μεταξύ χαμηλότερων και υψηλότερων κλιμακίων, και έχουν ονομαστική μείωση όσοι έχουν από 20 χρόνια υπηρεσίας και πάνω (που θα καλυφθεί με την λεγόμενη «προσωπική διαφορά»), δηλαδή η πλειονότητα των υπαλλήλων στο δημόσιο.

Στο άρθρο 12 με τίτλο «Προωθημένη μισθολογική εξέλιξη» ορίζεται πως αν «υπάλληλοι οποιασδήποτε κατηγορίας βαθμολογηθούν με άριστα κατά μέσο όρο σε τρεις συνεχόμενες ετήσιες αξιολογήσεις, εξελίσσονται ταχύτερα στη μισθολογική κλίμακα της κατηγορίας τους  λαμβάνοντας ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο». Στην ουσία αυτό ευνοεί υπαλλήλους και μετακλητούς σε γραφεία βουλευτών, υπουργών, δημάρχων κλπ οι οποίοι αξιολογούνται άμεσα από τον προϊστάμενό τους. Αυτό θα ξεκινήσει να ισχύει σε τρία χρόνια.

Στο άρθρο 16 με τίτλο «Επίδομα Θέσης Ευθύνης» οι αυξήσεις στις θέσεις ευθύνης κυμαίνονται ως εξής: Για Τμηματάρχη είναι 40 ευρώ, για διευθυντή είναι 50 ευρώ και για Γενικό Διευθυντή είναι 200 ευρώ.

Στο άρθρο 17 με τίτλο «Αμοιβή συνδεόμενη με την περιγραφή και την αξιολόγηση των θέσεων εργασίας», μας θυμίζει κάτι από τα παλιά καθώς προβλέπει ότι μπορεί κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων να παίρνουν παραπάνω αμοιβή, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα αναφέρει «την αναλυτική περιγραφή, βαθμολόγηση και αξιολόγηση των θέσεων εργασίας κάθε φορά». Το αποκαλούμενο «ενιαίο», λοιπον, μισθολόγιο δεν είναι και τόσο ενιαίο, καθως κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων θα μπορούν στο μέλλον και πάλι να βρεθούν στα ψηλά κλιμάκια του μισθολογίου με ένα Διάταγμα.

Στο άρθρο 18 με τίτλο «Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας» συνεχίζεται κανονικά το ισχύον καθεστώς του επιδόματος χωρίς όμως να αποκαθίστανται οι αδικίες που έχουν θεσπιστεί με υπουργικές αποφάσεις του παρελθόντος. Σύμφωνα με αυτές οι συμβασιούχοι σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων αποκλείστηκαν από την δυνατότητα επιδόματος την ώρα που μόνιμοι υπάλληλοι με το ίδιο αντικείμενο το δικαιούνται κανονικά.

Στο άρθρο 19 με τίτλο «Επίδομα Παραμεθορίων Περιοχών» καθορίζεται πως από τους υπαλλήλους στους νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς και Φλώρινας δεν λαμβάνουν όλοι επίδομα αλλά μόνο όσοι βρίσκονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Στο άρθρο 21 με τίτλο «Αμοιβές συλλογικών οργάνων» καθορίζεται αποζημίωση για τους ιδιώτες που συμμετέχουν σε συλλογικά όργανα, κάτι που είχε σταματήσει τα τελευταία χρόνια, ενώ θεσπίζεται αποζημίωση για τους δημοσίους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε συλλογικά όργανα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αν το συλλογικό όργανο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία της χώρας και συνεπώς πρέπει να λειτουργήσει εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας και εκτός του χρόνου που καλύπτεται από την υπερωριακή απασχόληση.

Όσον αφορά την αποζημίωση των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στη διεξαγωγή την οργάνωση και την υποστήριξη των πανελληνίων εξετάσεων, ο καθορισμός της παραπέμπεται στο μέλλον και δεν καθορίζεται μέσα στο νομοσχέδιο. Όπως αναφέρεται θα καθοριστεί με «κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τη  συνέχεια του άρθρου και συγκριτικούς πίνακες μισθών

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου