Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Αναδρομικά δώρων: Απαντήσεις σε ερωτήματα από τον Δ. Μπράτη





Απαντήσεις σε ερωτήματα για τα αναδρομικά των δώρων από τον Δημήτρη Μπράτη
1.Γιατί δεν δίνονται τα αναδρομικά με πολιτική απόφαση και η κυβέρνηση στέλνει χιλιάδες Δ.Υ.στα δικαστήρια;
Απάντηση:Παρά το γεγονός ότι η ΑΔΕΔΥ το έχει ζητήσει από τον Τσακαλώτο εδώ και 2 μήνες αυτός το αρνήθηκε για δημοσιονομικούς λόγους.Ενόψει, δε,της αυριανής εκδίκασης στο ΣτΕ η ΑΔΕΔΥ εδώ και 15 μέρες έχει ζητήσει νέα συνάντηση μαζί του,την οποία αρνείται.Σε κάθε περίπτωση η ΑΔΕΔΥ θα επιμείνει να δοθεί λύση με πολιτική απόφαση,όπως έγινε με τους ένστολους.
2.Γιατί δεν προσφεύγουν η ΑΔΕΔΥ ,Η ΔΟΕ,Η ΟΛΜΕ,ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ;
Γιατί εκ του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει συλλογική προσφυγή.Οι προσφυγές είναι πάντα ατομικές.Απλά υπάρχει η δυνατότητα να ομοδικήσουν ανά 50 ομοειδείς αιτήσεις,κάτι που μειώνει το κόστος.
3.Μέχρι πότε υπάρχει περιθώριο δικαστικής προσφυγής;
Μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ κι όχι μέχρι αύριο ,όπως για λόγους σκοπιμότητας λένε ορισμένα δικηγορικά γραφεία.Η δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ παίρνει,περίπου,5 έως 6 μήνες.Για λόγους περισσότερης ασφάλειας η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ λέει μέχρι 15 ή 30 του Μάρτη πρέπει να γίνουν οι προσφυγές.
4.Δεν έχουν καθολική ισχύ οι αποφάσεις του ΣτΕ;
Έχουν για το από εδώ και πέρα.Για τα αναδρομικά ,δυστυχώς,υπάρχουν δυο αποφάσεις του ΣτΕ του 14 και του 15 που λένε ότι δεν έχουν αναδρομική ισχύ,παρά μόνο για όσους έχουν ασκήσει ένδικα μέσα.Γι αυτό γίνεται λόγος για δικαστικές προσφυγές.Για τα αναδρομικά.
5.Μπορεί η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ;
Συνταγματικά όχι.Είναι υποχρεωμένη να επανανομοθετήσει τα δώρα και να δώσει τα αναδρομικά,αν η αυριανή απόφαση του ΣτΕ είναι θετική.
6.Θα γνωρίζουμε αύριο την απόφαση του ΣτΕ;
ΟΧΙ.Η απόφαση θα βγει αφού το δικαστήριο κάνει αρκετές διασκέψεις.Η δε δημοσίευσή της κάνει συνήθως ένα εξάμηνο.
7.Πόσα χρήματα αντιστοιχούν στον κάθε συνάδελφο;
Αν γίνει δεκτή η προσφυγή για παραγραφή στην 5ετία,από το 2013 μέχρι και το 2018 είναι 6000 ευρώ.(1000 ευρώ κατ’ έτος).
Αν δεν γίνει δεκτή η 5ετία τότε μιλούμε για τρία χρόνια δηλαδή 3000 ευρώ.Το 2017 κ το 2018,καθώς και το 2016 που διακόψαμε την παραγραφή με τις αιτήσεις που κάναμε.
ΤΕΛΟΣ :Το αν θα προσφύγει δικαστικά κάποιος αποτελεί προσωπική του υπόθεση.Τα συνδικαλιστικά όργανα απλά ενημερώνουν για να γνωρίζουν οι πάντες τι ισχύει σε κάθε περίπτωση.Και,προφανώς,είναι εντελώς παράλογο η κυβέρνηση να μην λύνει το θέμα με πολιτική της απόφαση και να στέλνει χιλιάδες Δ.Υ.στα δικαστήρια,οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθούν,αν η απόφαση της ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ του ΣτΕ είναι θετική.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου