Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

"Στροφή" υπουργού και στη συνέντευξη για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων

Ερωτηματικά για το ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων
Νέο σενάριο για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων , μόνο για το επόμενο σχολικό έτος 2017-18 , το οποίο φέρεται να είναι και το επικρατέστερο , επεξεργάζεται ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
Το σενάριο έχει ως εξής:
ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ: Κρίσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης (σ.σ στις προθέσεις του υπουργού είναι να μη γίνουν τώρα  κρίσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης , η θητεία των οποίων λήγει του χρόνου, εφόσον η Νομική Υπηρεσία του υπουργείου διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα).
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ: Αφού γίνει η επιλογή των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης θα ακολουθήσει η συγκρότηση των Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών Σχολείων.
ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ: Προκήρυξη θέσεων  Διευθυντών όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας της χώρας.
ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ: Κατάθεση των δικαιολογητικών των υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων
ΠΕΜΠΤΟ ΣΤΑΔΙΟ: Ανακοίνωση της μοριοδότησης των αντικειμενικών κριτηρίων
ΕΚΤΟ ΣΤΑΔΙΟ:Διαδικασία Συνέντευξης για όλους τους υποψήφιους Διευθυντές Σχολείων
ΕΒΔΟΜΟ ΣΤΑΔΙΟ: Ανακοίνωση των νέων Διευθυντών , πριν τις 15 Αυγούστου
Η θητεία
Η θητεία θα είναι πάνω από δύο έτη
Ερωτηματικά για το ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων
Στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας είναι οι Σύλλογοι Διδασκόντων να διατυπώνουν αιτιολογημένη γνώμη προς τα Συμβούλια Επιλογής,  για κάθε υποψήφιο, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψιν στην μοριοδότηση. Η πρόθεση αυτή προκαλεί ερωτηματικά, εάν μπορεί να λειτουργήσει θετικά μέσα σε μια σχολική μονάδα ή μπορεί να προκαλέσεις σε πολλές περιπτώσεις δικαστικές περιπέτειες. 
Για παράδειγμα πως θα λειτουργήσει μια σχολική μονάδα εάν ο Διευθυντής που θα επθλεγεί θα έχει αρνητική γνώμη από το Σύλλογο Διδασκόντων;
Διευθυντές Εκπαίδευσης
Στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας είναι να αποφύγει τις κρίσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης, προκειμένου αυτοί να εξαντλήσουν τη θητεία τους που λήγει του χρόνου. Κρίσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης δεν θα γίνουν εάν η Νομική Υπηρσία του υπουργείου εισηγηθεί ότι δεν θα υπάρξει νομικό πρόβλημα, λόγω της ακυρωτικής απόφασης των Διευθυντών Σχολείων.
Η απόφαση
Την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει ο υπουργός Παιδείας μέχρι αύριο, ύστερα από συσκέψεις που θα έχει με συνεργάτες του και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.
Το δεύτερο σενάριο
Το δεύτερο αρχικό σενάριο που φέρεται να εγκαταλείπει ο υπουργός Παιδείας, προβλέπει:
Α. Επιλογές Διευθυντών με θητεία ενός σχολικού έτους.
Β. Προσόντα: Τυπικά και προϋπηρεσία.
Γ. Δεν θα περιλαμβάνεται στη διαδικασία η “Συνέντευξη” και η “ψηφοφορία”.
Θα ακολουθήσει  μέσα στο καλοκαίρι ή από τον Σεπτέμβριο διαβούλευση για την κατάρτιση του νέου νόμου που θα ορίζει τις διαδικασίες επιλογής  όλων των στελεχών εκπαίδευσης, Περιφερειακών Διευθντών, Διευθυντών Εκπαίδευσης, Σχολικών Συμβούλων και Διευθυντών Σχολείων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου