Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Επέκταση σε 830 ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία( Νέος ενιαίος τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου)

Επέκταση σε 830 ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία( Νέος ενιαίος τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου)





Ο Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στα "Νέα"ανέφερε ότι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας είναι η μια παρόμοια παρέμβαση( νέος ενιαίος τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου) το επόμενο σχολικό έτος στα υπόλοιπα 830 ολιγοθέσια (μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια) σχολεία που έχουν μόνο έναν δάσκαλο και βρίσκονται στις εσχατιές της πατρίδας μας.

Δημοσιογράφος:

Κατά τη ΔΟΕ, η κατάργηση των σχολείων Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ) στέρησε από τους μαθητές ενός 12θέσιου σχολείου 60 διδακτικές ώρες μαθημάτων εβδομαδιαίως για εξοικονόμηση εκπαιδευτικών. Τι απαντάτε;

Υπουργός:
Ούτε αυτό ισχύει. Αντιθέτως, ο νέος ενιαίος τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου που αντικατέστησε τα σχολεία Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, διατηρεί τα θετικά στοιχεία του ΕΑΕΠ με εμπλουτισμό και επέκταση των γνωστικών αντικειμένων, που τώρα προσφέρονται σε όλους τους μαθητές. Επίσης, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας σε σύγκριση με αυτές που υπήρχαν στα σχολεία, που δεν λειτουργούσαν με το αναμορφωμένο πρόγραμμα. Σχεδιάζουμε παρόμοια παρέμβαση το επόμενο σχολικό έτος στα υπόλοιπα 830 ολιγοθέσια (μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια) σχολεία που έχουν μόνο έναν δάσκαλο και βρίσκονται στις εσχατιές της πατρίδας μας. Σε αυτά θα προσπαθήσουμε από την επόμενη χρονιά θα δώσουμε τη δυνατότητα να συγκροτήσουν και ολοήμερο τμήμα. Ελπίζω η Διδασκαλική Ομοσπονδία να μη θέλει να επανέλθουμε σε ένα ελιτίστικο σχολείο που ήταν για λίγους και δεν μπορούσε για αντικειμενικούς λόγους να επεκταθεί σε όλα τα δημοτικά. Με τις δικές μας πρωτοβουλίες επεκτάθηκε το Ολοήμερο Σχολείο από τις 1.337 μονάδες στις οποίες λειτουργούσε, σε 4.500. Ας είμαστε ευχαριστημένοι για κάτι θετικό που έγινε και ας μη μεμψιμοιρούμε. 


Δημοσιογράφος:
Το Ολοήμερο Σχολείο έχασε τον ενιαίο εκπαιδευτικό χαρακτήρα του και μετατρέπεται σε απλή φύλαξη;



Υπουργός:
Κατηγορηματικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Απόδειξη ότι η αποχώρηση των μαθητών δεν γίνεται αυθαίρετα, σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Οι ώρες αποχώρησης έχουν οριστεί με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην ολοκλήρωση μιας ενότητας δράσης στο Ολοήμερο. Προβλέπεται για πρώτη φορά υποχρεωτική διδακτική ώρα κάθε ημέρα της Μελέτης - Προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα. Προβλέπεται επίσης μία υποχρεωτική διδακτική ώρα κάθε ημέρα Δραστηριοτήτων (Εικαστικά ή Μουσική ή Αθλητισμός, ή Θεατρική Αγωγή ή ΤΠΕ ή ξένη γλώσσα). Οι δραστηριότητες της απογευματινής ζώνης συμβάλλουν σημαντικά στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Με αυτή την έννοια, η στήριξη και η γενίκευση του Ολοήμερου Σχολείου αποτελεί κεντρική μας προτεραιότητα. Επίσης έχει αρχίσει σε περίπου 200 δημοτικά προσπάθεια παροχής ζεστού γεύματος στους μαθητές που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, με στόχο την επόμενη χρονιά να επεκταθεί σε περισσότερα σχολεία. Δεν θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και πάντως προσπαθούμε να τα βελτιώνουμε. Αν κάποιοι έχουν μαγικές λύσεις θα τους παρακαλούσα να μας τις μεταφέρουν.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου